Monday, August 31, 2009

Pukul 3 pagi.....

Tajuk kul 3 pagi tapi sekarang dah pukul 4.18 pagi. Malas nak tidon sebab karang kena bangun semula bersahur. Baek aku tunggu jer, lepas subuh baru tido. Kul 3 pagi sebenarnya baru balik dari Miza kopitiam lepak ngan Bro Zul dan jirannya (Zul tak kenalkan nama dia, camana aku nak tahu...) dan tak lupa Bro Azian Gonggok.... ooopppss Bro Azian aje. Geng lain semua dah balik sebelum aku sampai. Maklumlah, sampaipun dah kul 1 pagi.
Sebelum tu aku ada kat kampung. Kul 10++ baru gerak balik ke Shah Alam. On the way balik, sib baek tak kena saman ngan polis... ada roadblock plak kat selepas jambatan Sungai Sabak. Nak kata speedtrap tak mungkin sebab sebelum jambatan adalah negeri Perak. Apa ke jadahnya polis Selangor nak saman aku atas kesalah diluar kawasan dia. Kereta aku berenti bila lalu kat polis tu... Apa yang tak kena agaknya, aku terdengar diaorang dok sebok bercakap pasal lampu brek kat belakang kereta aku. Memang lampu brek kereta aku sebelah tak menyala...alamak, takkan pasal bulb 2 inggit aku nak kena saman kot. Sib baeklah polis yang tahan aku tu bunyi cam menyebelahi aku.... "tu! ada lampu break tu! apa lah ko ni..." kata polis yang tahan aku tu. Dia pon tersengeh dan tergelak perli kat kawan dia terus suh aku blah... fuh lega.
Seterusnya aku memang lajulah tapi taklah selaju kereta F1, had laju 90km/j, kiranya kalau bawak lebih dari tu kira lajulahkan... Habis tu takkan nak bawak 90 kat jalan 2 lane yang macam highway tu.. Seb baek ada 2 roadblock lain tapi menahan kereta yang bertentangan... selamat aku.
Apa-apapon Alhamdulillah selamat samapai semuanya. Masa balik sebelum masuk umah, Bro Azian bagi 'triffle' yang bini dia buat... jap lagi pekena masa sahur...
.
.
.
.
Kat bawah ni ada satu video tapi aku tak pasti sama ada ianya boleh dijadikan bahan jenaka atau sebaliknya.. Aku tak pasti memandangkan pengetahuan agama aku setakat cukup makan jer. Korang tengoklah sendiri...
video

Wednesday, August 26, 2009

Halal Knowledge Centre - Certified Hotels & Resorts


Sebelum buat keputusan berbuka pose kat hotel ngan kawan atau famili, rujuk dulu kat bawah ni. Kalau tak tersenarai, korang buatlah alasan sendiri yang boleh menyedapkan hati.

Monday, August 24, 2009

Tertido tak bangun yer?

Kat bawah ni jadual berbuka dan bersahur... Kalau korang lambat bangun, pastikan jangan dok buat2 tak perasan jam kat dinding tu dan terus jer hisap rokok....

JADUAL WAKTU IMSAK DAN BERBUKA PUASA

Friday, August 21, 2009

Kisah sebelum Ramadhan...

Di suatu malam yang dingin, di dalam sebuah bilik yang sederhana besar, di atas katil....... Sepasang suami isteri yang telah lanjut usia baru masuk tidur.

Suaminya telah mula mengantuk tapi isterinya terbangkit perasaan ghairah malam itu...Si isteri bersuara,"Dulu-dulu kan, Abang selalu pegang tangan saya bila kita nak tido.

"Suaminya dengan separuh sedar, menggenggam tangan isterinya, lepas tu mula mengantuk semula.Beberapa ketika lepas tu, si isteri bersuara lagi,"Kemudian tu.... Abang selalu cium saya.

"Si suami dengan rasa terganggu, mengangkat kepalanya dan menyentuh bibirnya ke pipi si isteri. Lepas tu sambung tido balik. Selepas beberapa saat, si isteri bersuara lagi,"Lepas tu kan, Abang selalu gigit-gigit leher saya.......

"Dengan perasaan marah dan geram, si suami melontar selimutnya dan bangun dari katil tu. Si isteri bertanya, "Abang nak gi mana tu?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"Dengan marah suaminya menjawab,"Nak gi amik gigi la ni!!!"

Sunday, August 16, 2009

Cara Menghabiskan Duit Rakyat ..... (Finale)

Memandangkan Inspen tak bawa jurukamera dan nak gunakan hotel punya, caj sampai RM35 sekeping, makanya aku pon menawarkan diri. Nak jual kat depa ni pada harga kos, depa ni kedekut sangat. So aku buat keputusan snap, edit, upload dan distribute secara free. Tapi macam biasalah, barang free ni ada hadnya....

Apa-apa pon mungkin ini simposium terakhir aku dan selepas ni mungkin tak akan dipanggil lagi dah. Sebab apa? korang pikir dan buatlah andaian sendiri.....


Group VO

VO Group Simposium

Selamat tinggal 'simposium'..... sayonara...

Saturday, August 15, 2009

Anak aku ker nih?

Baru jer balik TT ngan geng fotografi kul 2.30 tadi. Kalau ikut keadaan, mau sampai ke pagi. Best jumpa kekawan yang ada sama minat nih. Thanks to Mior Ensem sebab hantar sms petang tadi. Sorry sebab tak save nombor, so terpaksa tanya 'siapa?'. Sekarang aku dah savekan nombor dia. Thanks to Faiz sebab bagi gambar aku yang ku tunggu-tunggu. Thanks to Tom sebab 'Peace No War' . Thanks to Zul coz jumpa aku dua kali walaupun rumah dia kat Kapar... jauh tuuuu...! Thanks to semua yang ada masa tu.

Apa yang aku nak cerita ni adalah kisah seorang lelaki yang sebok sangat nak bergambar ngan aku. merengek-rengek lagi.. Mentang2lah aku ni pakai Lotus, semua orang nak bergambar ngan aku.....huhu. Korang tak percaya, cuba tengok kat bawah ni.. Sib baiklah yang nak bergambar ngan aku tu Angkasawan Negara, Dr Faiz Khaleed lagipon nama bapak dia sama ngan aku... hehehe.

Dr Faez

Faiz + Khalid = Dr Faiz Khaleed

Dr Faez, friends & me

Credit to Faiz kerana menyumbangkan gambar2 di atas....

Friday, August 14, 2009

Merdeka Millennium Endurance Race 2009

Sambung balik cerita pasal MME Race 2009... Kat bawah ni ada beberapa gambar yang boleh dikongsikan. Ada gak yang lain tapi terlelu 18SX untuk aku kongsikan ngan korang... BAHAYA WO!!!...

Fireworks -MME

Sesapa yang tak pegi hari tu, sure nyesal!


Track

Racing 2

Me & Bryan

Kat bawah ni cuba korang pilih yang mana cun...

Pit girl 3

Lotus

Aku dan kereta ku....

Pitt Girls

ermmmmmuuuuuaaaahhhh!!!!

pit girl 4

Bini aku cakap, "kata gi ambil gambar kereta? abis tu pasal apa banyak sangat gambar pompuan ni?.... errrr.. emmmm.... errr.... gulp!

Wednesday, August 12, 2009

Thank You Neighbour..

Sabtu lepas, aku ngan Bryan, Zul dan Faiz berpeluang untuk pertama kalinya masuk ke paddock Litar Lumba Sepang. Semuanya kerana jiranku Bro Aidil. Thank You bro... Aidil ni kerja ngan Lotus, so kitaorang ni umpama official photographer for Lotus la...hehehe perasannnnn. Apa-apa pon thank you gak kat Zul sebab menjadi pemandu kitaorang...

partners

Aidil Lotus

racing

MME2

Apa-apapon, tunggu cerita lain pasal MME ni nanti....

Tuesday, August 11, 2009

Cara menghabiskan duit rakyat (Part 2)

Semalam, seharian kitaorang ada aktiviti ice breaking... pagi sampai petang. Macam2 aktiviti, petang ada explorace.... betul2 mencabar kuasa kuda jantung aku... Petang bila dah habis, kita orang lepak kat tepi pantai bersatai-santai... aghh!!! tengok jerlah gambar...

VO2

VO3

Nak tahu kenapa amoi ni gedik sakan?... kena urut kat belakang... Cakar Harimau!! auummmm!!

VO1

VO5

Orang suh main bola tampar, depa dok menari ngajat buat pa?...

VO6

VO8

Kat atas tu bukan Lion King tapi rambut aku kena tiup angin daa..

VO9

VO10
hehe.. awatnya si baju merah tu condong semacam jer...

Monday, August 10, 2009

Cara menghabiskan duit rakyat (part 1)....

CHOGM Part 2 kembali lagi. Kali ni kitaorang bersimposium di Cherating... Semua ditanggung oleh anda semua..... muahahaha... CHOGM selama 4 1/2 hari bermula Ahad sampai Khamis. Kita orang pergi secara carpool dan bergerak lebih kurang pukul 3.45 petang dan tiba pada jam 7.40. Letih seharian sehari sebelum tu bersama Bryan, Faiz dan Zul tak hilang lagi. Posting pon tak sempat buat. Kemana kitaorang pergi?....tungguuuuuu!!! Posting baeeek punya akan menyusul. Destinasi ke Impiana Cherating Resort...

Tadi lepas taklimat jam 8.30, kitaorang berborak kat lobi sampai kul 11.45. Sakit tekak dan sakit perut dibuatnya bila kitaorang dah berjumpa. Semua kaki smash, pantang bola tanggung...

Sekarang ni dah pukul, err...... 1.40 pagi. Aku nak tido. So takyah cerita banyak, tengok ajer gambar kat bawah nih.

Travel2

Penggunaan ICT adalah diutamakan walaupun dah tahu hala tuju...

GPS

Pergi terang, sampai gelap...

Travel

Maksud dan tujuan CHOGM.....

Title

Masuk bilik terus check line orang kunin aku... fuhhh Alahamdulillah, line penuh. Makanya dapatlah aku berinternet sepanjang aku duduk kat Cherating nih...

Notebook


Saturday, August 8, 2009

Gambar terlarang di sempadan Siam....

Agak-agaknya kenapa korang klik kat blog aku nih? Jangan mudah teruja dengan tajuk. Agak-agaknya apa yang terlintas difikiran korang bila aku tulis tajuk cam kat atas tu......? Haaa...tahu dah! ish..ishh..ishh... Sebenarnya posting aku kali ni takder kena mengena pon dengan gambar terlarang atau negara Siam. Kalau korang nak tengok gambar siam, gi tanya pakcik google.. Aku nak cerita pasal "Out of Bounds".

Kalau org main gop, depa panggei "OB". OB ni bola yang korang pukul terkeluar dari kawasan permainan. Masa aku mula-mula main gop dulu, OB ni kesukaan aku.. hehehe... Sekarang ni dah tak pernah "OB" lagi. Bukan sebab aku dah terror tapi sebab aku dah beghenti main semenjak aku kena transfer ker Putrajaya. Adoii.. travelling kos tinggi tu.. So camana lah nak main gop. So aku simpan ajerlah set aku tu. Kalau main pon tak terror-terror pon. Kepada member2 aku, korang mainlah sepuas-puasnya. Kalau aku taknak, aku taknak la. Baek aku guna duit tu tuk beli susu ngan pampers anak aku. Lagi bagoosss...

Apalah melalut banyak sangat... aku cuma nak cerita, semalam aku terjumpa teknik fotografi yang depa panggil OB. So tadi aku cubalah sikit-sikit. Taklah bagus sangat dan tak berapa tepat tapi setiap perkara mesti ada titik permulaan dan itulah yang manisnya....

Out of bounds

Kenapa aku kata manis? Cuba bayangkan bila satu hari nanti, bila ko dah betul2 terror sehingga bergelar terrorist, korang tengok balik gambar mula2 sekali yang korang edit. Mesti korang akan tersenyum sotong.... Itulah yang manisnya, semanis malam pertama.. huhu

Wednesday, August 5, 2009

Kenal tak siapa yang kena HIV nih.....?

Siapa yang kena penyakit HIV nih? Tolonnnnn..... aku tak nak kena. Aku tak pernah mengamalkan seks bebas weihhh.. Tapi kenapa one of my Lady Boss kata.."Khalid, kenapa muka u sekarang dah bertambah besor? u kena HIV ker" ish..ish.ish.. nauzubillah....

Hehe... HIV tu bukan penyakit AIDS la tapi HIV = "Hair Is Vanishing". Aku rasa ok jer, taklah banyak sangat. Kalau 10 tahun dulu, kalau aku letak 4 jari kat dahi, jari telunjuk aku boleh rasa menyentuh rambut tapi sekarang ni aku kena letak seluruh tapak tangan baru nak terasa rambut tu... Muahahaha, cuba korang tengok 2 gambar kat bawah ni yang masih panas ni..

AJK Induk PSKK ke 35

Arrangement canggih ala-ala Sinetron Melayu aku tak gheti. Belasah aja la . Susunannya camni pon ok gak...

AJK Induk1

Big Boss aku kata... "kamera u ke ni?" aku jawab sambil tersengih ketam.. "ya dato'". Dia kata, "bagi saya tengok kejap". Lepas belek-belek, aku cakap kat dia, "Try la dato'"..... kat atas tu hasilnya.

taklimat 2

Masing-masing so serius termasuklah big boss aku nih, tapi aku buat bodow jer sebab turn aku nak bercakap lambat lagi....

Taklimat

Bincanglah korang, nanti turn aku sampai, baru aku bercakap. Buat masa ni aku tangkap gambar dulu..... Lagipon bahagian aku kecik jer. Ala bajet yang dimasukkan bawah aku pon cuma lebih kurang 15% jer dari total bajet RM450K. Tugas aku cuma keluarkan keputusan masa di penghujung hari dan upload kat dalam blog, buat tempahan T-shirt dan topi... tak banyak pon cuma lebih kurang 400 helai jer termasuk VIP dan Dato' Najib. Tempah bendera, fotografi dan videografi semasa acara perasmian.

Big daddy

Teringatlah pulak aku pasal email kontreversi siang tadi..... Heran juga bila orang tak ambil kisah, dikatakan kita tak ambil berat dan menganaktirikan. Tapi bila ambil berat dikatakan pula sebok menjaga tepi kain orang dan mencampuri urusan rumahtangga orang lain.... Lantak koranglah. Lepas ni aku tak mow campur lagi... podddaaahhh!

Tuesday, August 4, 2009

Rahsia terbongkar dah...

Semenjak aku beli gear baru ku, aku jarang guna option video dia. Kenapa yek? Bila aku rakam dan tengok kat dalam kamera tu, nampak ok jer pergerakan gambar tapi bila upload kat komputer, gambar jadi tersangkut-sangkut. Dahla format AVI, besar gila plak bytes dia... Aku betui-betui tak puas hati... Nak tanya kat Forum takut nanti ada orang tulis..."Topik ini pernah dibincangkan, sila semak thread terdahulu.." Aduhai, langsung tak membantu.

Pikir punya pikir, aku agak sebab format AVI kot, so aku convert ke MPEG. Alhamdulillah....... berjaya akhirnya. bytes pon kecik.... bayangkan dari 100MB lebih, bila convert terus jadi 13MB... Berikut adalah antara movie anak bongsuku yang aku rakam semalam kat mah.

video
Korang boleh ker nyanyi camtu?... Kalu buleh, aku nak rakam gak...

Rakaman lain aku upload kat box.net. Kepada ibu kepada penyanyi tu kalau nak download bolehlah klik jer kat bawah nih..(itu pon kalau boleh, kih..kih..kih..)

http://www.box.net/shared/tb8kc7xr0e

http://www.box.net/shared/e1qk1xpj5v

http://www.box.net/shared/568vlpkl1o

http://www.box.net/shared/fsqhn79zoj

http://www.box.net/shared/h2pegc4877

Terlupa plak aku nak cakap terima kasih kat member aku si Khairul Anaz sebab dia bagi idea suh cari converter kat pakcik google.

Blog Widget by LinkWithin