Monday, April 27, 2009

My hero's first photographic outing....

Satu pengalaman yang cukup terharu kerana aku telah berjaya mempengaruhi minat heroku untuk sama dengan minat ku...hehehehe. Kalau dalam posting sebelum ni, aku cerita pasal first time aku tapi kali ni nak cerita pasal first time hero aku plak.

Zoo Negara edit

Pada hari tu selepas perbincangan dan perjanjian dibuat bersama dia, aku bawak dia ke Zoo Negara untuk bersama-sama kengkawan ku untuk keluar outing. Alhamdulillah, dia memberikan komitmen sehingga hilang konsentrasi aku untuk rakam gambar lain... teruja plak amik gambar anak sendiri. Last dia suka bergambar adalah masa umur dia 4 tahun. Lepas tu dia memang taknak bagi komitmen untuk amik gambar. Tak payah cerita banyak jom kita tengok...


Oleh kerana 'gear' aku tak sehebat kengkawan aku, maka aku mintalah pertolongan pakcik CS2 untuk tolong aku ubah sikit2 gambar supaya jadi lain dari yang lain......
My Hero & The Beast copy
Tak terkawal gak aku pada hari tu.... Dia merayau ikut sesuka hati dia jer... Alhamdulillah, semuanya ok.


Double Peace edit

Sehingga bertemu lagi di dalam posting yang lain.... kepada korang semua kat sana tu, SORRY la sebab 2-3 posting akan datang ni akan cerita pasal outing ajer... hehehehe....

Suka hati akulah, bak kata Azwan Hj Ali..... "Ada aku kesah?"

7th New Straits Times/ Kodak Photographic Outing

Sabtu lepas aku, anak aku, jiran aku dan member photographer yang aku kenal kat alam maya, Mr Faiz bersama geng-geng bas sekolah dia, pergi ke Zoo Negara untuk 'Photographic Outing'. Terima kasih yang tak terhinggalah pada dia orang coz menjemput dan menerima aku untuk sama-sama gi outing. Harap2 diaorang nih jemputlah aku lagi. Seronok bila keluar ramai2 yang mempunyai minat yang sama camtu. Walaupun gambar yang aku amik tak sehebat mana, tapi aku rasa sangat puas hati.

Teringat lah pulak aku masa first time outing kat Kuala Kubu masa zaman dulu-dulu. Masa tu tahun 1986. Umur aku masa tu 16 tahun. Selepas bapak aku belikan SLR, minat aku pada photography sangat tinggi sehinggakan menyebabkan aku tak minat langsung ngan subjek Geography masa kat sekolah walaupun bunyinya hampir sama. (tu yang dapat 9 masa SPM.... hehehe..)

Pada masa tu, setiap minggu NST dengan kerjasama Komal Malaysia akan mengadakan photographic outing dan gambar peserta akan dikeluarkan kat 'Sundate'. Kalau tak silap aku selepas pencarian dalam internet, Mr. Eric Peris yang mengendalikannya. Aku pergi outing yang ke 7..... yang ke minggu ketujuh lah tu.

Pada masa tu, aku lah yang termuda dan terensem...hehehe. Orang lain pakai kamera yang hebat2, aku cuma standard SLR jer... Outing zaman dulu tak sama macam zaman sekarang. Zaman dulu pakai filem. Amik gambar, cuci dan lepas tu baru tahu korang hebat atau tidak. Sekarang ni lain, amik dan terus tengok. Kalau tak puas boleh amik sekali lagi.

Oklah, cerita panjang2 pon buat penat korang nak baca jer. So, atas kerjasama rakan sepejabatku yang sangat rajin membantu... maka discankanlah keratan akhbar yang keluar kat 'Sundate' New Straits Times pada tahun 1986 tu. Rakan sepejabatku tu nama dia Wan Rosmawati... kekawan panggil 'Wan' (kakak sedara 'One Malaysia' yang macam disebut oleh Tok Najib tu) tapi aku lebih suka panggil dia 'Ros'(Minuman kegemaran anak pompuan aku ialah sirap ros...heheh). TQ Ros...... lepas ni boleh tolong scan lagi.

Kalau korang terer, cuba teka yang mana satu aku... (tips untuk korang.. cari yang paling ensem..huhu)



Friday, April 24, 2009

Macam terkena jer aku....

Pagi tadi menantu mak aku hantar gambar kat aku melalui YM.... ermmm macam berpakat jer ngan si Juragan...


Thursday, April 16, 2009

Awas kepada yang lemah semangat....

Kepada mereka yang lemah iman dan lemah tenaga syahwat adalah dilarang sama sekali menontonnya...hehehehe

video

Musim membayar cukai...


Kenapa la kena bayar cukai...... Kalau tak bayar tak boleh ker? Macam2 cukai nak kena bayar sekarang ni. Cukai pintu lah.. cukai tanah lah.. cukai setem lah.. dan yang terbaru nak kena bayar cukai pendapatan. Adoi... dah tolak PCB dan dah 'adjust' pon masih banyak nak kena bayar.
Agaknya kalau aku dok dalam hutan cam orang amazon tu, kena bayar cukai tak?...


Teringat aku pada beberapa tahun yang lepas, ada sorang kawan aku marah kat aku sebab tak gi mengundi, "itu tanggungjawab kepada negara!! kita kena laksanakan" katanya. Lepas tu aku tanya balik kat dia, "ko dah declare dan dah bayar ker cukai pendapatan?".... dia jawab, "errr.. belum lagi tak sempatlah...." Apa la.... mengundi adalah hak kita tapi membayar cukai adalah hak kerajaan dalam kata lain hak orang lain. So kenalah utamakannya...



Korang semua dah declare ker? kalau belum, klik lah kat sini dan declare sebelum terlambat.

Wednesday, April 15, 2009

Sungguh 'unsangkarable', rupanya hujan di tengah hari....

Kononnya nak jadi landscape designer makanya aku pon membelilah beberapa jenis pokok. Antaranya pokok palma yang macam kat bawah ni lah. Asalnya cuma ada 5 daun aje. Itupun dah RM15.00 kalau besar sikit lagi dan ada lebih 5 pelepah harganya RM50.00 dan kalau besar lagi... ermm boleh dapat zoom lens baru.


Arakian nak dijadikan cerita, pada satu hari brader alam flora yang kerjanya memotong pokok telah diminta bantuan beruwang untuk memotong rumput di sekelilingnya. Namun akibat ketajaman tali pemotong rumput tu, makanya sebatang pelepah telah terputus dan satu lagi terluka. Rupanya pokok ni sangat sensitif dan manja. Akibat terluka dipelepah, keseluruhan pelepah menjadi layu. Agaknya ada kencing manis kot pokok ni......entahlah. Geram punya pasal aku potong terus. Makanya cacatlah pokok tu sebab dah tak balance... Lama aku biarkan sehinggalah pada satu hari aku bernekad untuk memotong kesemua daun. Maka hilanglah kesemua daun dan yang tinggal hanyalah pokonya sahaja.

Lama aku tunggu tapi tak berdaun gak pokok nih.... Lemah tenaga batin agaknya pokok aku nih. Sampailah pada satu hari aku bercadang nak korek ajer dan ganti ngan pokok lain. Sementara tu aku dok pikir nak tanam pokok apa yang sesuai. Pokok Sinai tak jumpa plak. Kat Sg. Buloh banyaklah... Tetiba jer pada satu hari aku dapati, pokok ni menunjukkan tanda-tanda nak mengeluarkan pelepah baru. Waaaaaahhhh gembiranya seperti ayahku kawin lagi.... oooppss...

Semuanya aku kira ada 12 pelepah. Waduh, mesti meriah dan pasti kenduri kesyukuran akan diadakan.... Namun didalam kemeriahan menyambut pelepah baru, tiba2 aku dikejutkan dengan keadaan pelepah yang seperti dalam gambar kat bawah ni.....



Sungguh memilukan hati. Rupa-rupanya ada berpuluh Sang Kelembai yang duk menumpang.... Ermmm tak tahulah apa akan jadi ngan pokok aku nih... Tunggu je lah....


Sungguh kurang asam si Sang Kelembai ni.. Geram punya pasal aku bancuh racun anai2 dan ku spray ke pokok tu.... Hari ni aku tgk semuanya dah kembali ke pangkuan Ilahi......

Jangan terjadi kepada diri kita...


Pagi tadi aku menerima satu email dari opis mate aku. Agak terusik perasaan ku dan terasa nak meleleh air mata jantan ku ini. Oleh itu aku terasa nak berkongsi dengan korang.. Pastikan ianya tidak terjadi kepada diri kita.....


...................Malam itu saya benar-benar sibuk. Selepas solat Isyak dan menikmati hidangan, saya terus ke meja tulis, mahu menyiapkan kertas kerja yang akan saya bentangkan pada mesyuarat tiga hari akan datang. Baru nak mula, anak tunggal saya Serena 6, tiba-tiba datang menghampiri dan membawa sebuah buku. Saya kerling nampak dia tersengih-sengih manja. Begitulah dia, kalau ada sesuatu yang dimahukannya, dia akan bersikap terlalu manja.
"Papa? bacakan buku cerita ni. Bagus tau! cerita pari-pari, Ina nak dengar," kata Serena menghulurkan buku bergambar itu pada saya. "Buku baru ya?" saya bertanya berbasa basi tanpa menoleh, sekadar melayan. Serena mengangguk lantas memberitahu buku itu dibelinya pagi tadi. "Papa sibuk, lain kali boleh tak?" saya memujuk. Serena memuncung, memperjelaskan rasa kecewanya, tapi saya benar-benar sibuk. "Bolehlah Papa?..sekejap saja. Ceritanya sedap?." Rengek Serena enggan mengalah. "Kan papa kata sibuk! Suruh mama baca?.." "Mama basuh pinggan. Alaaa? bacalah, papa!" Serena merengek sambil menghentak-hentak kakinya ke lantai. Nyata dia tidak mahu mengalah. "BUDAK INI?..!!!" Tak reti bahasa ke. Pergi sana!!!!" saya jerkah permata hati saya itu. Serena panik. Dia terperanjat sungguh kerana tidak menyangka saya bertindak sejauh itu. Nampak jelas matanya sedikit berkaca, lalu dia beredar sayu.
Dalam nada sebak, dengan muka yang sebek, Serena beredar sambil menoleh ke arah saya. Dalam suara tersekat-sekat dia bersuara, "Nanti papa bacakan kuat-kuat cerita ini kat Ina, ya papa!" Saya hanya memandang tajam ke arahnya. Sebaik tiba di pintu bilik dia menjeling saya, kali ini saya mengangguk. Masa terus berlalu, seminggu, dua minggu namun kesibukan saya semakin bertambah. Setiap kali pulang, Serena tidak merengek minta dibaca cerita pari-pari itu, namun tangannya tak lepas memegang buku itu. Mungkin juga dia faham saya terlalu sibuk.
Pada minggu berikutnya sedang saya, isteri dan Serena menikmati sarapan bersama, saya perhatikan buku itu masih dipegangnya. "Mama dah baca, seronok papa," kata Serena. Saya mengangguk sambil tersenyum. "Bila papa nak bacakan?" tiba-tiba Serena bertanya. "Mama dah bacakan, okeylah tu!" Nampak wajahnya terkuncam. Saya terus menyuap makanan. "Mama baca perlahan. Nanti papa bacakan kuat-kuat ya! katanya. Saya mengangguk.
Selesai makan saya mencapai akhbar. Lembar demi lembar saya tatapi. Tidak terfikir untuk menunaikan impian Serena. Tiba-tiba terdengar bunyi suatu dentuman yang cukup kuat di luar. Konsentrasi saya cuma terganggu seketika, sebelum kembali memusatkan perhatian ke dada akhbar. Tiba-tiba pintu pagar rumah digegar, saya segera menjenguk. Jiran-jiran mengatakan Serena dilanggar kereta. Saya panik, sempat berfikir, bila pulak dia keluar? Tadi ada kat dapur. Saya memekik memanggil isteri sebelum meluru ke lokasi kemalangan. Sungguh kabar itu benar, Serena terkulai diribaan seorang jiran yang sedang memberi bantuan. Saya terus pangku anak saya, masuk ke kereta jiran yang sedia memecut ke hospital. Darah membasahi pakaian Serena. Nafasnya sesak. Isteri meraung sekuat hatinya.
"Ina?! Ina?..! Inaaaaaaa!!!" saya memanggil-manggil perlahan namanya dipangkal telinga Serena yang berada dalam pangkuan. Tatkala itu nafasnya tersekat-sekat. "Papa? mama..Ina takut. Ina sayang papa, Ina sayang mama, Ina tak nak mati!" bersuara Serena antara dengar dan tidak sambil membuka matanya yang dipenuhi darah, saya kesat darah itu dengan tisu. Namun sekadar cuma. Darah kembali memenuhi wajahnya. Tangisan kuat isteri saya membuatkan jiran yang memandu terus memecut. Di hospital, Serena di tempatkan di bilik ICU ekoran keparahan kecederaannya.
Masuk hari kedua, keadaan Serena tak berubah. Dia masih tidak sedarkan diri dan terpaksa bernafas menggunakan respirator. Itulah saatnya saya merasa cukup bersalah. Lalu petang itu, saya bacakan cerita pari-pari dalam suara yang kuat tetapi tersekat-sekat di sisi katil Serena. Semakin kuat saya membaca, semakin merumbai air mata.
Kekesalan berlabuh, tapi segalanya telah musnah. Mungkin Serena tidak dapat mendengar jalan cerita yang sangat diminatinya itu. Keesokan harinya, saya bacakan sekali lagi, masih dalam nada suara yang kuat. Kemudian setiap hari saya bacakan cerita itu ditelinga Serena, sementara isteri saya tak henti-henti menangis. Dia mungkin terlalu marah dan kesal dengan tindakan saya terhadap Serena sejak seminggu yang lalu. Masuk hari ketujuh, sebaik saya mula membaca, Serena tiba-tiba membuka matanya perlahan-lahan. Saya nampak terlalu sukar untuk dia melakukan. Bacaan saya terhenti, Air mata merembes dan saya usap-usap kepalanya.
Beberapa ketika kemudian, Serena memejamkan semula matanya, pejam untuk selama-lamanya. Saya seperti terdengar suara Serena mengucapkan terima kasih kerana membacakan cerita itu padanya. "Papa?? nanti bacakan cerita ini kuat-kuat pada Ina ya?" kata-kata Serena masih terngiang-ngiang di telinga saya sehingga ke hari ini, walau setahun berlalu.
Hingga kini saya tertanya-tanya, apakah sedikit perhatian yang diperlukan oleh seorang anak terlalu mahal untuk diberikan oleh seorang lelaki yang bergelar ayah? Saya tidak dapat menjawap, selain air mata yang tumpah.
Oleh itu, sayangilah anak anda dan layanlah karenah mereka sebelum kita menyesal kerana hanya mementingkan diri sendiri.....

Monday, April 13, 2009

Pencuri notebook di MPK....

Mengapa Allah menjadikan manusia ni sifat suka mencuri?... Kenapa pencuri tak fikir kesusahan orang lain bila dia mencuri. Jawapannya... kalau dia ada otak dan berpikir maka taklah dia jadi pencuri.
Kejadian dalam gambar kat bawah ni adalah kejadian sebenar dan tidak diambil dari mana2 email. Pencuri kat bawah ni telah mencuri komputer member aku kat MPK.... Poor Ari. Kat bawah ni, keluhan rasa hati dia yang dimuatkan dalam blog dia.
Setakat nak membantu dan berharap akan ada yang mengenali mamat tu dan pencuri tu dapat ditangkap makanya aku cakap kat dia, aku nak masukkan dalam blog aku nih. Segala laporan dan salinan gambar telah dilaporkan kepada pihak polis.
"I have recently lost my note book and was very sad because basically 10 years of my life and effort was there, what is even more painful is my dissertation/master thesis... all gone...together with my 4 thumbdriver (2G each) and external hard disk etc etc........not so much of the note book but the data.....kalau laa pencuri ni nak sangat duit ambil laa note book tu tapi bagi laa data tu balik....
Anyway 3 gambar CCTV ni adalah di Menara TM selebihnya di MPKlang...."



Rupa taklah macam pencuri pon...






KEPADA SESIAPA YANG KENAL MAMAT DALAM GAMBAR TU, SILA HUBUNGI
ARI BIN ADAM DI TALIAN 019-227 6630.
KALAU KALIAN KENAL TAPI BERSUBAHAT TAKNAK BAGI TAHU, MAKA SELEPAS NI BERENTILAH SEMAYANG DAN BERPOSA... BUAT JER DOSA MACAM MAMAT TUH. KALAU KORANG KATA "APA HAL PLAK?"... SIMPAN JER JAWAPAN TU, DAN JAWAB KAT AKHIRAT ATAS KESALAHAN SUBAHAT.
KAMI TAK BESAR DAN KAMI TAK KUAT..APA YANG PENTING, KERJASAMA!

Tuesday, April 7, 2009

Gradient, layer, filter.....

2 minggu lepas aku beli zoom lens baru tapi sampai hari ni takder benda aku nak amik.... Boring betoi. So untuk mengisi masa sebelum aku mengganyang zoom lens aku, kena belasah Photoshop dulu. Gambar lain takder, aku belasah jer gambar hot air balloon hari tu. Boleh la kot....

Rombongan makcik siti dari Bagan Datoh..


Apsal la gambar ni tersenget...

Opis mate aku tanya, apsal belon tu nampak sekerat jer? Adoi.... memanglah! takkan nak amik gambar penoh plak... Teknik namanya tuh.... hehehe. Tak bleh salahkan dia sebab aku yang gi tanya dia...


Kisah benar bekas pelajar Amerika..


Ada kisah seorang anak yang diberi peluang untuk belajar di Amerika untuk dapatkan degree, tapi selepas 15 tahun dia tak pernah lulus. Akhirnya bapak dia dah tak sanggup lagi tanggung beban wang untuk anaknya itu. Maka terpaksalah dia bawak balik ke Malaysia.
Sepanjang perjalanan dari airport ke rumah, bapaknya diam aje (marah lah tu agaknya). Si anak dah rasa tak best, so dia pun cari idea untuk berbual dan tunjuk pada bapak dia yang dia kat Amerika gain something la dengan perkembangan teknologi. So dia cakap dengan bapak dia....
Anak : Bapak tau tak?, kat Amerika sekarang teknologi dah maju giler. Sekarang nak buat sosej tak payah nak sembelih lembu... buang kulit dan masukkan je lembu dalam machine, dah jadi sosej....
Bapak : Itu teknologi dah lapuk. Kat Malaysia lagi advance. Aku 32 tahun dulu masukkan sosej aje dah keluar lembu sekor....menyusahkan plak tu...
muahahahaha..... kisah ni dicopy paste dari cerita yang dihantar oleh opis mate aku... sapa lagi..Brader Anaz la

Monday, April 6, 2009

Jawatan Kosong - Pekerja mahir diperlukan...

Kepada rakyat Malaysia yang menganggur akibat kegawatan ekonomi, 1 jawatan kosong kini dibuka. Seorang pemandu yang mahir diperlukan. Lesen bukan syarat penting tetapi kemahiran bermain Playstation sangat diutamakan.


Friday, April 3, 2009

Proton Ixora...

Baru jer kejap tadi, member aku Bryan 3,7/78 bagi aku gambar ixora.... aku terus masukkan dalam blog aku nih...

Malas nak cerita panjang2... tengok sendirilah








Sepetang di Kuala Sepetang....




Betul ke?...musykil aku. Patutlah ramai sangat amoi dan nyonya yang aku jumpa suka sangat pakai suar ngan skirt pendek. Tapi betul ker budaya cina suka tergedik-gedik?. Aku tgk kat National Geographic di Astro, lain jer budayanya. Nampak lebih sopan dari melayu. Kalau budaya oghang putih mungkinlah kot....

Kenapalah ramai sangat orang yang memberi alasan mengarut camni.... Ni kira dah jadi kes macam kawan aku kat Johor... Bos dia tanya apa pasal tak pakai baju melayu hari tu (Jumaat). Dia jawab.... "Saya ada anak kecik Tn Hj.." hehehe.. -caught with the pant's down-

Wednesday, April 1, 2009

Cadangan ubahsuai rumahku...


Oleh kerana aku hanya duk kat mah teres intermediate aje, makanya aku bercadang nak renovate mah aku cam dalam gambar tu. So akan ada banyak ruanglah kat mah aku kalau aku buat camtu... Anak2 aku pon boleh main basikal kat dalam rumah.
Oleh itu, aku berazam untuk menyimpan duit seringgit sehari sehingga cukup duit renovate camtu.

Blog Widget by LinkWithin