Saturday, September 26, 2009

Hari Keluarga & Perjumpaan Keluarga Abdul Razak...

Di hari raya ke-3 yang lepas, satu perjumpaan telah diadakan di rumah opah wife aku kat Teluk Intan. Perjumpaan pertama besar-besaran yang dihadiri oleh hampir seluruh keluarga dari keturunan Abdul Razak. Aku keturunan lain tapi sebab dah kawin dengan wife aku makanya terlibat sama lah..

Sangat meriah dan macam2 aktiviti telah dirancang. Beberapa ahli jawatankuasa telah dilantik sebelum tu. Aku pon AJK gak... tukang amik gambar setelah dilantik oleh Poksu Rahim. Aku ditugaskan untuk ambil gambar detail bersama dengan GG (sepupu wife aku). sebab poksu ambil wide..... yelaaa org ada 10mm-22mm lah katakan. Banyak gambar yang aku ambil sampai tak tahu aku nak masukkan gambar apa kat blog aku nih. Nak edit pon tak larat. Dah la... cerita banyak pon tak guna. Nanti panjang berjela-jela plak. Korang tengok jer la gambar tu...


banner

Kat bawah ni adalah mereka yang bertugas menjaga pendaftaran ahli. Kesian meja tu, sebab dah macam pakai skirt jer....

Pendaftaran

Sebahagian dari ahli yang hadir..

Ramai

Senarai nama perlu disemak, takut tersilap. Paklang lah org yang bertanggungjawab menyediakan salasilah tu...

Otai

Poksu Rahim dengan Canonnya...
chief photog
Kalau korang nak tahu, budak kat bawah ni punya belon lah yang paling besar sampai semua orang dah naik takut pasal tiup tak pecah2.... Aku pon gigil beb.

Belon

Kat bawah ni, Opah dan semua anak-anak Atuk Abdul Razak. Mereka terdiri dari adik beradik yang datangnya dari 3 induk berbeza.

Bapak &  Mak Sedara

Apa-apa pon, aku ucap tahniah kepada organiser dan kepada Poksu Rahim, "Sabarlah menanti gambar2 ku". Semua gambar akan dikumpulkan dan akan dibuat tapisan oleh Poksu Rahim. Oh.. lupa nak bagi tahu, Poksu Rahim ni pon cam aku gak. Ambil gambar sekadar hobi ajer. Takder langsung perasaan nak berniaga...huhu.

Friday, September 25, 2009

Bapak aku tanya.. "mengah ker?".....

Tajuk kat atas tu adalah petikan soalan cepu mas bapak aku masa kitaorang gi melawat kebun buahan kat Meru pada raya ke-2 hari tu. Kebun tu taklah besar sangat, cuma 3 ekar jer. Tapi yang paling penting, geran tanah tu ada nama "Khalid Bin Abdul Mutalib". Errmmm macam pernah ku dengar jer nama tu tapi di mana yek?

Sebenarnya aku tak pernah pergi pon ke kebun tu, maklumlah tak berapa minat nak berkebun. Namun atas ajakan bapak aku dan bila dengar cerita pokok2 yang dah berbuah, maka aku pon teruja nak ke situ. Wah...!!! tak sangka pokok2 yang ditanam semua saiz sederhana tapi buah dia macam tak percaya jer aku tengok. Buah2 semua belum masak dan matang. Kitaorang jangka sebulan lagi ok kot tapi yang eloknya masa raya haji lah kot. Jom kita tengok sebahagian gambar yang aku ambil...

dusun buah

Saja aku masukkan sekali gambar orang tua aku tu sebab ini semua usaha dia...

Durian

Kebanyakan gambar buah durian yang aku tangkap semua dari atas.. hehe maklumlah pokok rendang dan buah boleh cium terus kat pokok..

ciku

Pokok ciku, aku agak tak lebih 10 kaki tinggi tapi buah dia alhamdulillah.... tapi sayang belum masak.

Manggis

Manggis pon sama gak, rendang jer..

cempedak

Seumur hidup aku, tak pernah tengok pokok cempedak yang berbuah cam kat atas nih..

Pak & wak

Apa-apa pon seperti yang aku cakap kat atas, semua ni usaha bapak aku dan dengan bantuan Wak Kemad... (err.. betul ke nama wak tu) yang diupah untuk menjaga kebun tu. Aku? hehehe, bantu gak. Bantu buh nama kat geran jer.

Apa-apa pon, semua pokok buah yang ada kat kebun pada masa sekarang masih tak dapat nak dipastikan dapat bertahan atau tidak. Di musim yang lalu, banyak yang tak dapat dimakan sebab ada makhluk lain yang dah kerjakan. Kera duk main baling2 buah, beruk plak duk kutip durian yang gugur bagi anak bini dia makan... Babi plak asik dok sondol sana, sondol sini.

Takper, kalau ada rezeki nanti aku jemput korang gi kebun aku. Korang makanlah selagi boleh. Aku jangkakan kalau semua buah durian tu tak diusik dek kera atau beruk dan masak elok...

Thursday, September 24, 2009

Kisah suatu petang 1 Syawal di kampungku......

Dah nak masuk hari ke-3 ni aku mencuba nak update blog aku nih tapi penuh cabaran.... Orang kuning rupanya pulang ke kampung dia... tak ikut aku balik kampung aku.. Payah sungguh nak guna GPRS nih...

Ni aku nak cerita pasal raya lagi nih, tak abis lagi... petang tu selepas Zohor, makanya datanglah tetamu pertama ke rumah bapak aku. Makcik dan sepupu aku rupanya. Masa aku budak sekolah dulu sekitar 80-an, makcik aku ni duduk kat mah aku sesama hubby dia. So balik sekolah, biasanya aku akan jaga anak dia yang sulung. Jadi babysitter lah kiranya.. Tapi sekarang, budak a.k.a sepupu yang aku jaga tu dah nak kawin dah hujung bulan depan. Cepat betui masa berlalu....

Keturunan Lamsah 2

Keluarga Maktih aku nih boleh gak aku katakan keluarga XXL... hehehe. Semuanya besar2 belaka. Hishhh..!! tak baik aku cakap camtu... Sorry Maktih.. Maktih ni keluarga sebelah bapak aku.

Keturunan Lamsah

Yang pakai songkok putih tu bapak aku. Pagi tu masa bergambar dia takder.. Petang baru dapat tangkap gambar dia.

Keturunan Lamsah 3

Agak-agak koranglah, yang mana satu budak yang dulunya aku jaga?... hehe takyah teka2 lah, ko cari jer yang pakai baju hitam tu.

Sunday, September 20, 2009

Kisah suatu pagi 1 Syawal di kampung ku....

Pepagi lagi aku dah bangun, bukannya apa sebab aku nak balik rumah aku kat Seksyen 7 untuk mandi... Hehe, itulah nikmat kampung dekat dengan rumah. Selepas siap, aku pun terus balik semula ke mah bapak aku, dan aku dapati, bapak aku dah pergi masjid. Haiiiii.... niat di hati tahun ni nak gi solat Aidilfitri bersama dia, nampaknya terpaksalah aku buat rutin tahunan. Solat di surau kat kampung aku nih. Sampai di surau bersama anak sulung aku, mata ku jeling2kan ke kiri dan kanan. Kot-kot ternampak kekawan lama... adalah 1-2 orang, yang lain aku tak nampak. Agaknya diaorang dah gheti nak cari kampung lain kot.

Balik solat raya, kita orang gi ke kubur Seksyen 21 ziarah kubur 'wan' aku. Punyalah jem.... Bapak aku kata, cari parking dan jom jalan kaki. Dalam hati ku berkata... jauh tu nak jalan, tapi apa-apa pon 'SYMP' jer lah. Balik dari kubur, kita orang bergambar..... Alamak, kamera aku buat hal plak! kejap-kejap jem. Indicator battery asik blinking jer. Hampeh betul... Tapi sempat gak lah snap beberapa keping. Lepas tu aku call Poksu Rahim (Keluarga Razak's Chief Photographer). Poksu aku kata, kena check kat ring lens aku. Benda tu kotor lah gaknya. Aku ikut arahan dia untuk lap sikit. Alhamdulillah, ada perkembangan positif dan boleh digunakan tanpa menaikkan darah aku. Nampaknya, lepas raya ni, kamera aku kena masuk bengkel lah kot...

Malas nak cerita banyak, layan jer beberapa keping gambar amatur aku yang tak seberapanya ni. Tengok jer tau... aku tau ada yang tak kena kat gambar2 tu, huhuhu.....

Ramai mama

Gambar Boss takder pasal masa nak amik gambar, dia kuar jumpa kawan dia plak...

famili 1

Ahli perempuan dalam famili kecik ku...

famili

Muka aku tension pasal kamera buat hal!

syazawawan 2

couple

syazawawan 1

Itu aje.... Esok pagi, bapak aku ajak gi ke kebun doghoyan dia kat Meru. Dia suh gi amik gambar. Kepada sesapa yang rasa tak malu, boleh ajak aku outing kat kebun, lepas raya ni. Korang makanlah sepuasnya. Aku janji takkan charge 1 sen pun....

Saturday, September 19, 2009

Malam sebelum raya..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Sebelum aku bercerita, aku nak ucapkan Salam Aidifitri buat semua pembaca dan ahli keluarga korang. Ampun dan maaf kalau ada tersalah perbuatan mahupun percakapan atau penulisan. Sebagai manusia biasa, aku tetap akan tidak dapat lari dari melakukan kesalahan dan akan terus melakukannya walaupun dah minta maaf beribu kali.....


Tahun ni turn beraya kat kampung aku pulak dulu. Raya ke 2 baru balik ke kampung mertuaku kat Bagan Datoh. Kat mana kampung aku?.... Apa lagi kalau bukan Seksyen 4 Shah Alam. Seperti biasa, beraya kat kampung aku ni agak kurang meriah sebab kat sini tak ramai orang. Apa yang membuatkan rumah bapak aku bising adalah kedua-dua anak aku nih. Pada masa ni, bini aku tengah mengisi ketupat ngan mak mertua dia. Bapak aku pulak tadi baru balik masjid dan terus sambung aktiviti beramalnya kat dalam bilik. aku? takda apa yang aku nak buat melainkan berblogger jer. nak bercakap takda sesiapapon.....

Teringat aku masa kecik2 dulu. Pada malam ni lah aku ada lesen besar untuk balik lewat sebab gi mengikut geng2 surau bertakbir dari rumah ke rumah jiran tetangga. Aku ngan member2 masa tu taklah nak bertakbir sangat tapi lebih kepada nak kutip duit jer..huhuhu. Memang seronok masa dulu. Terpikir pulak aku sekarang nih... masa dulu2 tu, kekawan aku tak balik kampung ker? Sebab semuanya ada berlonggok kat Seksyen 4 nih. Apa-apa pon tu semua kenangan lama.

Pagi raya, biasanya aku gi sembahyang kat surau... Bapak aku dan yang lain pulak gi sembahyang kat Masjid Negeri.... hehe, langsung tak sepakat. Aku gi surau bukannya apa, tapi sebab semua member ada kat situ. Lepas sembahyang, aku biasanya pergi ke satu tempat ngan 'Sham kapcai'. Nak tahu gi mana? gi kuburrr... nak tahu sebab apa? Sebab kat situ pada pagi raya ada ramai awek cunnnn..muahahaha. Biasalahkan, anak muda memang lah macam tu. Lepas tu, kita orang akan gi tasik lepak-lepak hisap rokok. Lepas tu kita orang akan balik ke rumah dan sambung 'zzzzzzz'.. Hehe, bila plak nak gi mah jiran ngan sedara untuk beraya? errmmmm aku pon tak ingat sebab aku sejak dari kecik memang tak suka gi beraya mah orang...

Apa-apa pon, aku nak ucapkan sekali lagi SELAMAT AIDILFITRI.

Monday, September 14, 2009

Dengar! Aku nak cakap nih....

SELAMAT HARI RAYA & MAAFKAN SEGALA DOSA SALAH DAN SILAP YANG SENGAJA DAN TAK DISENGAJAKAN. SEBAGAI MANUSIA BIASA, MEMANG SETIAP MASA AKU BUAT KESALAHAN KAT KORANG.....

video

Jangan beghebuttt... tengok satu-satu tau....

video

Sunday, September 13, 2009

Rezeki di bulan pose....

Khamis lepas aku bawa family aku makan kat 'Thai Village', restoren siam kat seksyen 13. Lepas makan, aku gi ke kedai golf kat sebelahnya tu, Transview Golf. Aku gi sana sebab nak beli T-shirt yang kebetulan diaorang tengah buat sale gila2. T-shirt baik punya jual @ RM9.00 jer. Seluar, dalam RM55 jer (bukan seluar dalam tau! baca betul-betul). Aku beli beberapa helai t-shirt ngan seluar sehelai. Semua dalam RM183.00. Lepas tu balik ke rumah dan dalam perjalanan, aku terpikir, apa yang mahal sangat nih? Kata beli masa sale.... Sampai rumah, lepak jap dan lepas tu aku ambik resit dan kira semula. Waduh! diaorang dah salah kira beb. Total sebenar RM111.00 jer.

Apa lagi, aku pon start kereta balik dan terus gi semula ke kedai tu. Aku tak kira! aku nak mengamok gak. Selepas beberapa orang aku amok, diaorang pon caj lah aku dengan jumlah sebenar semula. Sebelum balik, sorang dari staff dia yang aku baru kenal dan salah seorang yang tak kena marah masa tu approach aku untuk isi borang cabutan bertuah. Adoii, dalam keadaan marah tu masih ada gak orang suruh isi borang cabutan bertuah. Aku bukannya taknak tapi sepanjang hidup aku cabutan bertuah ni bukan line aku beb. Memang tak pernah menang pon. Aku bagi jerlah namecard aku.

Malam besoknya, selepas balik dari berbuka pose kat Bluwave ngan vendor, aku terima satu panggilan. "Hello.. En Khalid ker? ehh congratulation. You have win yourself a conductor..." camtulah lebih kurang. Apa ke bendanya conductor nih... Selepas diskas ngan dia, dalam kul 11 aku tipon Rizal D' COB dan ajak dia pergi collect hadiah. Sampai sana selepas bershoping sekali lagi, aku pon pi tuntut hadiah.
Alamak! hadiah ke 3 tu... aku menang Driver Maruman Conductor. Diaorang siap umum dan bergambar lagi... Hehehe TQ 'Ayu'. Diaorang tanya aku, "Kalau u rasa tak sesuai u boleh tukar ke 's'" apa ke benda plak 'S' nih? Dia orang tanya aku, aku biasa guna apa... aku jawab... errr... ermmmm... aaa.... hehehe. Aku mana tau, dah 4 tahun aku stop men gop nih. Rupanya yang aku dapat tu Regular (kira lembut sikit) Kalau aku nak tukar stiff pon boleh lah. Tapi takyah la. Stiff ni keras sangat. Apa-apa pon, Alhamdulillahhhhhhh...... Lepas ni boleh lah mula balik tapi kena gi driving range dulu la...


Tikus membaiki labu...

Kenapa orang zaman dulu-dulu bagi perumpamaan macam tajuk kat atas. Apa pulak kena mengena tikus dengan labu? Memang aku tak berapa nak paham. Tapi apa nak dikata apabila satu malaya telah menerimanya sebagai perumpamaan orang yang cuba membaiki sesuatu tetapi akhirnya membawa kepada keadaan yang lebih teruk.....

Itulah yang telah berlaku kepada aku semalam... Sejam sebelum berbuka semalam aku telah membuat keputusan untuk membaiki paip air kat depan rumah aku yang dah nampak berkarat dan kekadangtu air dok meleleh keluar. Yelah... takkan setakat nak ganti kepala paip pon nak panggil plumber. So, aku pon pergi ke kedai hardware dan beli kepala paip yang hampir sama dengan yang sedia ada dan yang dah rosak tu.


Dipendekkan cerita, bila aku dah beli dan dah keluarkan tool box aku makanya operasi pon bermula. Aku cuba nak pulas kepala paip tu tapi ketat. Aku cuba gak...tetiba sebahagian paip tu patah... Ayoyo... Berkata dalam hati, takpa, wrench aku ada. Aku pulas pulak kat pangkalnya. Tiba-tiba... dan tak disangka-sangka,...... keseluruhan paip tu patah. Alamakkkk!!!!! Aku rasa cam bermimpi pulak! Apa aku nak buat ni? Air dah mencurah-curah.. Aku cuba bawa bertenang dan cuba pulas water stop cork. Tiba2 benda tu pon loose cam dah rosak. Adooiiiiii!!!!! Apa aku nak buat nih?. Dalam keadaan panik aku cari kain untuk sumbat kat lubang paip tu. Akhirnya berjaya tetapi air tetap meleleh. Kejap jer baldi tu penuh.... Menyesal sungguh aku. Aku cuba call 'Hassan' (Brother Bangla yang dah menetap di Malaysia) tapi tak dapat. Aku pon cuba cari iklan kat peti surat dan jumpa satu kertas yang berkaitan iklan plumbing. Aku call dan dia sedia nak datang tapi pagi esoknya. Namun beberapa ketika lepas tu, si Hassan telefon aku dan tanya aku ada apa hal?... Alhamdulillah..... Aku terus suruh dia datang mah aku.
Malam tu dia datang dan cuba baiki dengan bantuan tools yang aku ada pahat dan tukul besi. Alhamdulillah, serpihan paip dapat dikeluarkan dan paip baru dapat dipasang... Lepas nih bolehlah aku basuh kereta aku yang pada firasat aku nih dah lebih 5 bulan tak basuh... muahahahaha....


Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari... Petang tadi tetiba jer seluruh rumah aku tak berair. Alamak kenapa plak ni?... rupa-rupanya aku dah tutup bekalan air ke tangki masa aku pulas stop cork tu... Alamak! camana nak buat ni? Stop cork tu pulak dah rosak. So dengan berani aku cuba baiki pula stop cork tu. Alhamdulillah berjaya dan selepas 2 jam, bekalan air keseluruh rumah ku kembali pulih.... Aminnn..

Saturday, September 12, 2009

Rakan, Sahabat, Kawan, Teman, Member atau Saudara?

Semua perkataan kat tajuk tu secara amnya membawa makna yang sama cumanya sifat manusia yang suka bermain dengan sikap, emosi dan perasaan telah membezakan maksud perkataan di atas. Cuba kita renungkan siapakah yang paling istimewa....

ramai1

6 September 2009 adalah tarikh dimana aku dan sahabat a.k.a saudaraku berkumpul. Memandangkan aku ni ada ramai adik beradik tapi tak macam adik beradik dan aku langsung tak rapat dan berperasaan dengan mereka (oopppsss... jangan pertikaikan ayat aku tuh..!) Makanya aku telah menganggap mereka ni sebagai adik beradikku lebih dari seorang sahabat. Mungkin mereka tidak menggangap aku sebegitu tapi suka hati akulah kalau aku nak anggap mereka begitu... hehehe.

Kenapa agaknya aku telah mengangkat darjat mereka sebegitu?. Semua berkisar pada tahun 1998 dulu. Waktu tu adalah tahun HITAM bagiku dimana hampir setahun aku tak bekerja akibat kegawatan ekonomi. Semua saudara mara dan kawan-kawan melarikan diri TETAPI hanya mereka sahaja (termasuk bini akulah...) yang masih nak ambil berat tentang keadaan aku. Pada masa tu, merekalah sesatunya kumpulan yang tak putus2 dan jemu2 bertanya khabar dan memberikan aku moral support.. kira macam life support ler jugak tu.

Lupa pula aku nak kenalkan mereka.... Mamat yang duduk paling hujung belah kanan tu nama panggilan dia 'mamat'... hehehe. Sebelahnya tu 'Yeop' dan di sebelah-sebelah dan sebelahnya tu 'SAM'. Mamat sekarang ni seorang bisnesman, dulunya valuer cam aku gak. Yeop pulak Quantity Surveyor kat OPUS Cyberjaya. Sam pula kerja ngan MBSA. Kita orang masa tu ada majlis berbuka puasa di rumah baru 'SAM'. Memang cantek rumahnya.. maklumlah katanya beghabis RM48 ghibu untuk memenuh dan menghias rumahnya. Alhamdulillah. Mamat pula untuk pertama kalinya telah membawa anak sulungnya.... aku tanya kat dia... "Mat.. budak ni rupa cam muka ko lah!..." hehe... Tahniah brother.. Yeop pulak bawak anak sulungnya yang dah jadi anak dara... hehe cam tak percaya plak aku.

Orang dah taknak bagi, nak buat camana.....

Baru-baru ni diumumkan mengenai pemberian bonus tetapi yang lainnya, ia hanya untuk kakitangan sokongan sahaja. Apa beza sokongan dengan pegawai? Gaji lebih besar ker? Kumpulan sokongan melarat sangat ker? Golongan pegawai dah kaya raya ker? Untuk makluman korang yang tak berapa nak paham... sokongan kalau kat Jabatan aku, gred 1 sampailah ke gred 36. Pegawai pula dari gred 41 sampailah ke JUSA A.

Aku hairan, kalau betul nak bagi, bagilah pada semua. Kenapa nak bezakan pula. Betullllll, aku setuju yang pegawai ni gaji besar. Tapi korang tahu tak besar mana? Kalau setakat 41 atau 44, takyah nak berlagak sangatlah. Layak pakai proton jer cam aku nih. Lepas tu kalau nak naik pangkat pon banyak syarat tambahan yang JPA sendiri pon tak pernah setuju. Lainlah kalau geng2 PTD. Baru beberapa tahun kerja dah naik ke level pegawai kanan... gred 48 la. Macam kat opis aku ni, baru 5 tahun servis dah naik 48...kompom pulak tu dan bukan memangku atau menanggung. Takpalah, itu rezeki PTD. (kepada kekawan dan pembaca PTD, hangpa jangan marah, aku bukan nak kondem hangpa tapi setakat mengikut hati jer nak menaip berdasarkan hakikat). Kat Jabatan aku, kalau masih belum jadi penilai berdaftar, jangan haraplah nak naik 48. Kemudahan dan kelayakan lain pon banyak kena sekat. Seingat aku, errrr.. paling senior gred 44 adalah intake 95 kot. Erm takpalah, dah rezeki camtu.

Aku sebenarnya nak cerita benda lain tapi apsal aku mengarut benda lain nih?.... Ok balik semula kepada pemberian bonus yang tak seberapa tu. Dikatakan kumpulan sokongan ni kononnya golongan susah. Hehehe betul la agaknya tapi korang tahu tak kalau yang gred 32 dan 36 tu, gaji dia lagi besar dari pegawai yang dah servis 10 tahun pon. Kalau betul nak bagi ikut kemampuan, buatlah syarat pemberian bonus mengikut gaji pokok. Bagi kepada mereka yang bergaji RM2,000 ke bawah misalnya. Barulah betul2 adil.... Sekali lagi aku katakan takpalah.... dah orang tak nak bagi, nak buat camana.


Di saat golongan pegawai tak dapat bonus, Jumaat lepas aku terima cek dari USIM yang boleh lah aku anggap sebagai bonus kerana amaunnya sama. Kenapa aku dapat cek nih?. Agghhh...!!! takyah ceritalah... Kepada kumpulan pegawai lain, kalau korang dah tak cukup duit nak raya ni, pergi jer ke BSN buat personal loan. Dont worry, 3.5% jer dan tak tertakhluk kepada berapa kali ganda gaji. Buat jer dan jangan pikir panjang. Kalau nak pikir dan pikir dan pikir dan pikir dan pikir.... apa benda pon tak menjadi.

Kenapa ni?.......

Pening gak nak pikir tajuk apa yang aku nak letak. Tajuk sangat penting sebab kalau salah letak tajuk, sure korang tak bernafsu nak membacanya. Itulah hakikat sebagai seorang manusia.... Tapi apa yang aku akan tulis dan telah tulis ni sebenarnya adalah lebih kepada catatan perasaan aku sorang-sorang ajer sebenarnya. Tak ramai pon yang baca blog aku nih cuma kekadang tu terperasaan sikit macam lah aku ni terrorist sangat menulis......



10 hari yang lalu, aku cuba menahan diri dari berinternet, berblogger, bermukabuku, beryahoo messenger dan lain-lain yang seangkatan. Post mortem ke atas 10 hari tersebut dapatlah aku rumuskan bahawasanya, hidup pada zaman sekarang nih adalah sangat bergantung kepada benda-benda tu semua. Otak boleh jadi beku... kawan boleh hilang kemesraan... luahan hati dan perasaan tak dapat dikongsi dan yang penting sekali, otak tak dapat berfungsi 100% hehe..

Balik Kampung1

Dalam tempoh 10 hari juga banyak yang telah berlaku dan tak dapat aku kongsikan pada masa tu. Antara yang terawal dan menyayat hati adalah kes anak kawan aku yang juga pernah menjadi technician aku yang paling rajin yang pernah aku jumpa. Anak dia meninggalkan dunia dan ibubapanya selepas seminggu lebih koma. Baru jer lebih kurang 5-6 bulan umurnya. Kenapa koma?... kena tanya babysitter dia. Rumah flet kat Putrajaya, bela sampai 10 orang budak. Sorang2 jer plak jaga tu. Selang beberapa hari plak, sorang lagi anak kawan aku yang juga pernah menjadi AVO aku kat pejabat Shah Alam ditimpa musibbah. Anaknya dilanggar lori treler dan koma. Aku cuba hubungi dia tapi tak dapat, yang pastinya Sabtu lepas anaknya juga telah meninggalkan dunia dan ibu bapanya. Sungguh sedih sebenarnya bila memikirkan keadaan yang terjadi tetapi Allah itu maha mengetahui dan Dia hanya menguji hambanya setakat mana kekuatan dan ketabahan hambanya.. Wallahhua'lam...

Dalam tempoh 10 hari tu juga, banyak perkara yang telah dapat aku laksanakan.. Namun seperti biasa, masih banyak lagi kerja yang tetap tertunggak. Kalau ikut hati nak jer aku cerita setiap apa yang berlaku, tapi karang kalau aku tulis panjang2 korang taknak baca pulak. So, biarlah aku pecah2kan cerita tu dan selitkan kat artikel lain sikit2. ok kot kalau camtu...

Balik Kampung 2

Menulis didalam blog ni sebenarnya umpama kita bercerita dengan kekawan... Bayangkan kita duduk dalam satu kumpulan kawan kita kat kedai mamak. Bila kita bercerita, orang lain buat bodow jer... Kita pon maleh nak bercerita. Silap haribulan belah terus. Malam tadi aku lepak ngan 'Abg Boy' (ahhaakkss.!), Bro Fadley dan sorang lagi kawan dia.... ererrr alamak terlupa plak nama dia. Bro Bryan tak datang (migrain agaknya, hehehe) .Lepak punya lepak.. cerita punya cerita sampai tak sedar jam dah pukul 3.30 pagi masa tu... Nak tahu sebab apa? Sebab bila kita bercerita, ada orang nak dengar dan yang paling penting depa paham dan tak blur ngan apa yang kita cakap.....

Friday, September 11, 2009

Good to be back....

Setelah 10 hari berpuasa, aku kembali untuk berblogger...



Boleh mula menulis semula...

Boleh mula komen artikel orang lain...
Boleh tulis kat facebook semula...dan
Boleh kacau orang semula........

Tuesday, September 1, 2009

Temporarily Stop or Temporary Quit....


Selepas 10 hari berpuasa iaitu proses pembersihan, didapati kebanyakan dari diri kita masih belum dapat membersihkan diri kita sepenuhnya. Ini termasuklah diriku yang masih banyak dan terus-terusan berbuat jahat. Bagi menghayati sepenuhnya dan cuba untuk memberikan tumpuan bagi beberapa urusan 'tertentu', maka oleh itu, aku akan berpuasa berblogger untuk sementara waktu. Sekiranya perlu, ianya akan dipendekkan atau dipanjangkan. Agak2nya berapa lama aku boleh berpuasa nih.....

Kepada tuan-tuan dan puan-puan pembaca blog ni, saya mohon maaf berbanyak2 sekiranya ada yang menyakitkan hati atau buat korang terasa-rasa......


Blog Widget by LinkWithin